Interface ontwerp voorbeeld 1 Interface ontwerp voorbeeld 2 Interface ontwerp voorbeeld 3

Interface ontwerp als usp

Zorg voor een goed ontworpen interface en laat de concurrentie achter u.

Wat is interface ontwerp?

Wat is een interface?

Interface exampleMens en machine kunnen (nog) niet zonder problemen met elkaar communiceren. Ze spreken als waren een andere taal en hebben andere zintuigen. Zo is de informatie die voor een mens begrijpelijk is (bijvoorbeeld woorden en beelden) niet hetzelfde als de informatie van bijvoorbeeld een computer (enen en nullen). Hier hebben ze allebei een interface voor nodig. Een interface zet informatie van het ene systeem om in begrijpelijke en herkenbare taal voor het andere systeem.

Voorbeelden van interfaces uit het dagelijks leven:

  • Een Chinees en Nederlander kunnen praten door tussenkomst van een tolk.
  • De mens kan de TV harder zetten door het bedienen van de afstandsbediening.
  • De computer kan opdrachten uitvoeren doordat de mens via een muis en toetsenboard input levert.
  • Een kind kan spelletjes spelen op een tablet omdat er een touchscreen tussen de mens en computer zit.
Conclusie: Een interface is een vertaler tussen twee systemen.

Wat is een grafische user interface?

Een grafische user interface, ofwel GUI, is de grafische schil tussen mens en machine. De grafische schil geeft op een duidelijk gestructureerde wijze de informatie weer die nodig is. Door interactie met de grafische user interface zorgt de gebruiker voor acties binnen in het systeem. Als het goed is geeft de interface zien wat de gebruiker heeft veroorzaakt en geeft veel grafisch feedback. Het systeem zorgt voor het uitvoeren van gevraagde acties en kan op zijn beurt ook weer feedback geven door gebruik te maken van de grafische user interface.
De acties zijn dus niet alleen door toedoen van de mens. Doordat de computer niet verder kan met een taak die de gebruiker heeft gegeven, geeft de computer een melding over deze situatie. De gebruiker ontvangt de melding van de computer via de interface en gaat hier op in. Interactie vindt plaats tussen mens en machine.

Interface example De grafische schil (user interface) is dus nodig voor het vertalen van complexe data in een begrijpelijke presentatie. Het ontwerpen van de User Interface (GUI) wordt gedaan door een Interface ontwerper, welke meestal een User Experience of Interaction Design achtergrond heeft. Deze interface ontwerpers staan apart van de webdesigners, grafisch ontwerpers en marketeers. Door ervaring met gebruikers, analyse van het gedrag van gebruikers en kennis van Psychologie, kunnen deze specialistische interface ontwerpers een complex systeem ontwerpen naar een gebruiksvriendelijke interface.

Wil je zelf meer weten over wat je moet kunnen als Interface Designer? Kijk dan eens naar deze boeken over UX en UI!

8 user interface ontwerpen gemaakt voor opdrachtgevers:

Interface ontwerp voorbeeld 005 2 3

Waarom is er een grafisch interface ontwerp nodig?

Blije gebruikersIn het proces van het maken van een systeem, waarbij informatie en interactie het hoofddoel is, wordt veelal vanuit het presenteren van informatie gekeken. Systemen groeien hierdoor vaak uit naar onoverzichtelijke, monsterachtige systemen welke voor de gebruikers niet met plezier gebruikt worden. De interface ontwerper (interaction designer) onderzoekt, analyseert en bekijkt de workflow. Hoe gaan de gebruikers door het systeem? Wat doen ze onderweg? Wat is hun doel? Door dit inzichtelijk te kijgen, kunnen zij een nieuwe userflow maken die vaak gespitst is op het doel van de workflow. Door hier de focus te leggen, op het primaire doel, worden de werkprocessen vereenvoudigd en wordt het hele systeem verbetert.

Een tweede stap in het proces in het ontwerpen van een Grafische Interface om het werkproces heen. Hoe wordt deze gepresenteert, houden we deze gebruiksvriendelijk, maar wordt het die 'mooie' interface waarmee we kunnen concurreren? Als het goed is heeft de interface ontwerper een naast ervaring met User Experience ook grafische talenten. Hij zal een passende nieuwe grafische interface om het werkproces ontwerpen.

Neem nu contact op met Userflow!

Gebruik ons emailadres info@userflow.nl of bel tel. 085 - 877 1235